Vann er – i likhet med oksygen – livsnødvendig for oss mennesker. Selv om behovet for inntak av vann følger oss hele livet, så er det litt ulike behov ved ulik alder. Nyfødte barn er svært følsomme for forstyrrelser i væskebalansen, og inntaket av vann er også ekstra viktig for å sikre utviklingen hos barn i vekst. Med alderen reduseres behovet for vann noe, men siden vann spiller en svært viktig rolle i å opprettholde riktig balanse i alle viktige funksjoner i kroppen så er det fortsatt livsviktig.
Ved å drikke tilstrekkelig med vann gir vi de ulike organene i kroppen mulighet til å arbeide under optimale forhold, og vannet hjelper samtidig kroppen å skille ut avfallsstoffer. Ved økt temperatur – enten den forårsakes av fysiske anstrengelser, feber eller ekstra varmt vær – svetter vi mer, og dermed økes også behovet for vann for å unngå dehydrering. Ulike sykdommer kan også øke kroppens vannbehov.
Vanninntaket bør tilpasses den enkeltes behov, men hos voksne er et gjennomsnittlig daglig vanninntak på 1,5 liter vann nødvendig for å unngå dehydrering og opprettholde kroppens funksjoner. De fleste eldre opplever at følelsen av tørst reduseres, og det blir dermed enda viktigere å drikke for å unngå å bli dehydrert.
Tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen viser at vann på flaske har økt betydelig i popularitet de siste årene, men dette går ikke på bekostning av springvann. Tvert imot. Vi nordmenn drikker generelt mer vann enn noensinne, både flaskevann og springvann. Noen foretrekker naturlig mineralvann for et stabilt inntak av mineraler, og mange velger flaskevann når de er på farten og springvann ikke er tilgjengelig. I tillegg setter mange pris på det lille ekstra man kan få i flaskevannet gjennom tilsetning av kullsyre, søtningsmiddel, aroma eller fruktjuice.
Mineralinnhold
Mineralene i vannet har en sentral funksjon for kroppen, men det er naturligvis viktig at mengden av de ulike mineralene er tilpasset kroppens behov. Noen mineraler kan være skadelige hvis de inntas i for store mengder, eksempelvis er nitrater og natrium skadelig for voksne med høyt blodtrykk og for små barn som ennå ikke har ferdigutviklede nyrer. Høye doser av bly og jern i drikkevannet kan være skadelig for utviklingen av hjernen hos de minste barna, og for høye konsentrasjoner av fluorid er skadelig for både tenner og skjelett.
På generell basis anbefales det å drikke vann med lavt mineralinnhold – slik som «Snåsa», med mindre man har spesielle behov. Det svært lave mineralinnholdet i vannet fra Snåsakilden gjør også at dette vannet oppfyller EFSA (European Food Safety Agency) og franske CSH (Conseil Supérieur d’Hygiène) sine krav for å være egnet til tilberedning av spedbarnsmat, og vannet kan dermed trygt drikkes av alle – også små barn, gravide og syke.
Det lave mineralinnholdet gjør at vannet fra Snåsakilden har nøytral smak, noe som gjør det perfekt både til mat og vin, i tillegg til å være en god tørsteslukker og et godt alternativ til de sukkerholdige drikkene på markedet. Tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen viser at nordmenn de siste tiårene har gått over til å drikke mer vann med og uten smak og med og uten kullsyre, og mindre brus med og uten sukker. Det er en sunn utvikling.